Karácsonyra is érdemes hazai édesvízi halat választani!
A magyar hal kiváló minőségű és egészséges. Erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium,
a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing
Centrum közös sajtónyilatkozatában. A kiemelt halfogyasztási időszakban érdemes
tudatosan vásárolni, és lehetőleg itthon megtermelt édesvízi halakból készült ételeket tenni
a karácsonyi asztalra.
Nagy István agrárminiszter kiemelte, a hazai halfogyasztás mintegy 35-40 százaléka a
karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves
forgalom 60-70 százalékát is adhatja. A halfogyasztás az elmúlt években lassan, de
folyamatosan növekedett, jelenleg 6,52 kg/fő/év. Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy
a jelenlegi egy főre jutó éves átlag halfogyasztás tovább bővüljön és ezen belül minél nagyobb
arányban kerüljenek az asztalra magyar halak. A hamarosan induló MAHOP Plusz pályázat
forrásai segítik a haltermelés megújítását és kapacitásnövelését, így csökkentve az ország
importfüggőségét, mivel a koronavírus-járvány is megmutatta, hogy törekednünk kell az
önellátásra. A hazai termékek fogyasztásával ugyanis, nemcsak a magyar gazdaságot, hanem
a magyar családok megélhetését is támogatjuk.
http://new.magyarhal.hu/Hirek-esemenyek/Karacsonyra-is-erdemes-hazai-edesvizi-halat-valasztani