Mandulás ünnepi pisztráng
Hozzávalók:
- 2 db pisztráng
- 50 dkg édesburgonya
- 10 dkg szeletelt mandula
- 1 db gránátalma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 marék bébispenót
- 1 marék petrezselyem
- 1 szál rozmaring
- 1 db citrom
- 1 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- fekete bors
- só
Az édesburgonyát meghámozzuk, félbevágjuk és felszeleteljük. Meglocsoljuk az olajokkal, sózzuk és borsozzuk. A pisztrángot megtisztítjuk, levágjuk a fejét és mindkét oldalát beirdaljuk, szintén sózzuk és borsozzuk. A szeletelt mandulát egy serpenyőben megpirítjuk és a petrezselyemmel együtt a tálalásig félretesszük.
A citromot felkarikázzuk és a hal hasába tesszük a fokhagymával és rozmaringággal. 200 °C-ra előmelegített sütőben a halat a burgonyával együtt nagyjából 20-30 perc alatt készre sütjük.
A megsült halat egy tálra fektetjük. Mellé halmozzuk a sült burgonyát és a spenótot, majd mellétesszük a pucolt gránátalmát is. A halat megszórjuk az előzőleg megpirított mandulával és a petrezselyemmel.