Steak of white fish on a black stone background with spices and rosemary.


MILYEN A FRISS HAL?

A hal frissességére annak színéből, állagából, szagából lehet következtetni. Fontos információs forrás a hal friss illata, egységes színe és tömör húsa. Csak akkor vegyünk meg a halat, ha tudjuk, hogy az megbízható forrásból származik. A hal nagyon gyorsan romlik, ezért különösen fontos, hogy meggyőződjünk a frissességéről.

MIRE FIGYELJÜNK?

A címkén a következő információkat keressük:

1. Állategészségügyi azonosító jel (halak feldolgozását csak engedéllyel rendelkező halfeldolgozó üzem vagy halászhajó végezheti)

2. Magyarországi halászüzem esetén ezt egy ovális keretben lévő “HU” rövidítés és egy számkombináció jelzi (külföldi gyártónál ugyanez, csak az adott ország nevének rövidítésével)

3. Vásárláskor a csomagoláson információnak kell lenni arról, hogy az adott halat hol halászták, hol található a származási akvakultúra (tenyésztő tógazdaság)

4. Látnunk kell a csomagoláson a halfaj megnevezését, az adalékanyagokat, egyéb összetevőket és a minőségmegőrzési időt.

MILYEN HALAT VÁSÁROLJUNK?

Ha tehetjük válasszunk friss halat, amelynek a minősége általában jobb a fagyasztott változatokénál. Már sok boltban folyamatosan kaphatók az előrecsomagolt friss halak. 
A fagyasztott halakat egész évben megtalálhatjuk a boltokban. Sokszor olcsóbbak, vásárláskor azonban figyeljünk a tiszta tömegre és a glazúrvastagság adataira. Minél magasabb a glazúrvastagság és kisebb a tiszta súly, annál kevesebb hús van a csomagolásban.