MILYEN HALAT VÁSÁROLJUNK AZ ÜNNEPEKRE?
Az ünnepek közeledtével sokan keresnek hagyományos vagy éppen reform halas fogásokat a meghitt családi összejövetelekhez.
Ehhez a magyar vizekben élő halfajok tökéletes választást jelentenek, hiszen nemcsak kiváló minőségűek, hanem gazdag tápanyagtartalmuk és az egészséges étrendbe való könnyű beilleszthetőségük miatt is kiemelkednek.

A legnépszerűbb magyar halak, mint például a ponty, a harcsa és a süllő, nemcsak finomak, hanem tele vannak olyan létfontosságú tápanyagokkal, amelyek ideális összetételüknek köszönhetően hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéshez.
Egyes fajok gazdagok omega-3 zsírsavakban (pl. afrikai harcsa), de szinte mindegyikre jellemző, hogy kiváló minőségű, komplex fehérjeforrás. Vitamintartalmuk is jelentős, főként D- és B12-vitamint, valamint számos ásványi anyagot tartalmaznak, mint például a jód, a vas, a kálcium, a flour vagy a szelén.

Hazánkban sokan még mindig csak a karácsonyi ünnepkör alkalmával fogyasztanak halakat, pedig javasolt beilleszteni a mindennapos étrendünkbe ezeket az egészséges, finom fogásokat. A halak rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, csökkenti a gyulladásokat és általánosan támogatja a jó közérzetet.

Magyarország gazdag halászati hagyományai révén a helyi halak fenntartható és környezetbarát választást jelentenek az ünnepi asztalra. A helyi forrásból származó halak fogyasztása nemcsak az ökológiai lábnyomot csökkenti, hanem támogatja a helyi termelőket és hozzájárul Magyarország vizes élőhelyeinek megóvásához.

MILYEN A FRISS HAL?

A hal frissességére annak színéből, állagából, szagából lehet következtetni. Fontos információs forrás a hal friss illata, egységes színe és tömör húsa. Csak akkor vegyünk meg a halat, ha tudjuk, hogy az megbízható forrásból származik. A hal nagyon gyorsan romlik, ezért különösen fontos, hogy meggyőződjünk a frissességéről.

MIRE FIGYELJÜNK?

A címkén a következő információkat keressük:

1. Állategészségügyi azonosító jel (halak feldolgozását csak engedéllyel rendelkező halfeldolgozó üzem vagy halászhajó végezheti)

2. Magyarországi halászüzem esetén ezt egy ovális keretben lévő “HU” rövidítés és egy számkombináció jelzi (külföldi gyártónál ugyanez, csak az adott ország nevének rövidítésével)

3. Vásárláskor a csomagoláson információnak kell lenni arról, hogy az adott halat hol halászták, hol található a származási akvakultúra (tenyésztő tógazdaság)

4. Látnunk kell a csomagoláson a halfaj megnevezését, az adalékanyagokat, egyéb összetevőket és a minőségmegőrzési időt.

MILYEN HALAT VÁSÁROLJUNK?

Ha tehetjük válasszunk friss halat, amelynek a minősége általában jobb a fagyasztott változatokénál. Már sok boltban folyamatosan kaphatók az előrecsomagolt friss halak. 
A fagyasztott halakat egész évben megtalálhatjuk a boltokban. Sokszor olcsóbbak, vásárláskor azonban figyeljünk a tiszta tömegre és a glazúrvastagság adataira. Minél magasabb a glazúrvastagság és kisebb a tiszta súly, annál kevesebb hús van a csomagolásban.