Fresh raw whole mirror carp fish with spices, lemon on ice over dark stone background. Creative layout made of fish, Seafood, top view, flat lay.

A HALAK TÁROLÁSA A MÉLYHŰTŐBEN

A friss hallal még a legfinomabb mélyfagyasztott termék sem veheti fel a versenyt, ennek ellenére előfordul, hogy élnünk kell a fagyasztás módszerével. A kisebb halakat először egyenként fagyasszuk elő, mielőtt közös zacskóba téve elhelyeznénk a mélyhűtőben. Csomagolóanyagként használhatunk műanyag fóliát vagy nylonzacskót. Ha halszeleteket vagy halfilét szeretnénk lefagyasztani, akkor ügyeljünk arra, hogy az egyes szeleteket fóliával válasszuk el egymástól. Jó tudni, hogy a frissen lefagyasztott hal tárolási ideje 3-8 hónap, természetesen -18 Celsiuson vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten.

A HAL KIOLVASZTÁSA

Normál hűtőközegben való kiolvasztás során, a mélyhűtőből kivett halat tálcára fektetve elhelyezzük a hűtőnk leghidegebb részében, itt általában 4-5 Celsius fok van. A lassú kiolvasztási eljárás során a halunk maghőmérséklete fajlagosan 1 Celsiust fog emelkedni óránként, ami azt jelenti, hogy mire -18 Celsiusról felmegy + 6 Celsiusra, minimum 24 órára van szükségünk. Nagyon kíméletes és értékmegőrző kiolvasztási módszer. Halfiléknél ezt a módszert alkalmazzuk.
Ennél lényegesen gyorsabb a folyadékban való kiolvasztás, bár ez utóbbit csakis kizárólag az egészben fagyasztott halaknál szabad használni. Készítsünk egy 6%-os sóoldatot, ami azt jelenti, hogy 1 liter vízhez 6 dkg sót adunk, ami körülbelül egy púpozott evőkanalat jelent. A folyadékba viszont tegyünk még 3% cukrot is (fél evőkanál). Ha a hal körüli vízközeg sósűrűsége magasabb, mint a halhúsban lévő sótartalom, akkor a halhúsban lévő nedvességtartalom nem fog távozni a halhúsból és nem veszíti el mindazokat az értékeit, amelyek miatt szeretjük a halat.

MIRE FIGYELJÜNK A HAL FELDOLGOZÁSAKOR?
A hal magas víztartalma miatt gyorsan romlik, ezért a feldolgozást is gyorsan kell végezni, a hús csak addig legyen hűtetlenül, ameddig feltétlenül szükséges. A fagyasztottan vásárolt halak egy része közvetlenül a fagyasztóból kivéve süthető, főzhető. Abban az esetben, ha felolvasztjuk, az olvasztást 0-5°C-os hűtőtérben végezzük.