Add lemon juice to fish carp in chef hands, black background. Food recipe photo, copy text.

SZÁLKÁTLANÍTSUNK IRDALÁSSAL!

Szálkásabb halak készítése során nagy segítségünkre lehet az irdalás, azaz a halhús szálkátlanítása. Akkor végzünk jó munkát, ha minél sűrűbben, a hal egész hosszában 2-3 milliméterenként irdalunk, felfele haladva a hal gerincéig (a hasát nem kell). Ha jól csináljuk, hallhatóak is a kis reccsenések, ahogy az Y-alakú szálkák eltörnek. A jól beirdalt hal egyrészt hamarabb átsül vagy átfő, másrészt az elkészült halételünk így könnyebben fogyaszthatóvá válik.

HOGYAN FŰSZEREZZÜK A HALAKAT?

A hal fűszerezése nem egyszerű feladat. Ha alig van rajta fűszer, a hal húsa dominál, ha túlfűszerezett, elnyomja a hal ízét. A két állapot között a megfelelő egyensúlyt kell megtalálni.
A rántott hal fűszerezése talán a legegyszerűbb. A só kihagyhatatlan és készítés előtt fél órával kell sózni, hogy átjárja a haldarabokat. Sokszor ennyi is elég (pl. ponty vagy harcsa esetében), amikor a hal mellé karakteres mártást kínálunk (pl. remulád- vagy tartármártást). Egyéb esetben lehet még őrölt borssal is fűszerezni. Ha úgy ítéljük meg, hogy szükséges, akkor a citrom elveszi az esetleges mellékízeket.  
A grillezett halnak nagyobb a nedvesség tartalma, mint a rántott halnak, mivel a halhús tetején kialakult kéreg a nedvességtartalmat a halban tartja. Így lehet egy kicsit merészebben is fűszerezni. Bevethetők a zöldfűszerek (rozmaring, kakukkfű), de akár a csípős paprika is. Fontos tudni, hogy a grillezett halakat csak utólag célszerű sózni, mert különben elveszti nedvesség-tartalmának egy részét.
Ha sült halat készítünk a sózást követően a halak süthetők színes borssal és újhagymával, mint például a harcsa, de elkészíthetők bundában is, ami gyakran paprikás liszt. Ilyen módon szokás sütni a keszeget, de kárászt is. Az afrikai harcsát érdemes kipróbálni sörtésztában sütve is.
A magyaros halételeknél kihagyhatatlan a fűszerpaprika (harcsapörkölt- és paprikás). Ízlés szerint a csípős változat is használható (pl. halászlé) a fűszerpaprikából. Az ízhatás még növelhető a són kívül zöldpaprikával és paradicsommal.
A marinált hal kevés ecetet tartalmazó vizes pácban készül, amelybe hagymát, babérlevelet, borsot és a savanykás íz ellensúlyozására kevés cukrot is szokás tenni. Ebben az oldatban pácolódik a hal néhány óra hosszat. Érdemes kipróbálni.


MIBŐL KÉSZÜL A HALTEPERTŐ?

A haltepertő, halhús, tepertő formájúra vágva – innen a tepertő elnevezés, mely nem a zsírosságára utal csakis a formájára. Teljesen szálkamentes! Leginkább pontyból készítik, ezt a kívül ropogós belül omlós finomságot. A haltepertő rendszerint előétel, ám körettel tálalva főételként is megállja a helyét. Kiváló sörkorcsolya, de jól elkísér kellemes, üde könnyű borokat is.

SÜSSÜNK KÁRÁSZT!

Olajban sütve, megfelelő arányban fűszerezve emlékezetes gasztronómiai élményt nyújt a kárász is. Az ízesítés azért is nagyon fontos a kárász esetében, mert ennek a halnak teste vaskosabb, a húsa édesebb, ezért több sót és fűszert igényel más halfajokhoz képest. Nélkülözhetetlen fűszerei a só ás a fűszerpaprika. Süthetjük ropogósra vagy tarthatjuk magunkat a hagyományhoz, miszerint ezt a halat csupán annyira kell átsütni, a húsát könnyedén lehúzhassuk a csontról. A halat fűszeres burgonyagerezdekkel érdemes kombinálni.

MIRE FIGYELJÜNK A HARCSA SÜTÉSÉNÉL?

A harcsa jól bírja az erős pirítást, de hamar kiszárad. Sütéskor érdemes magas hőfokon kezdeni, majd alacsonyabb hő zónán folytatni a sütést, és folyamatosan ellenőrizni a készültségi fokot. A harcsát szalonnával is szokás szaftosítani.

KÉSZÍTSÜNK HALHAMBURGERT!

Bizony a burger nem csak marhából készülhet, hanem halból is. Aki szívesen eszik halat és szereti a street food ételeket, az bátran tegyen a bucik közé ponty, busa, vagy akár harcsafiléből készült húspogácsát. A kétszer átdarált szálkás halhús is szálkamentesség válik, így bátran fogyasztható.