Halhúsleves
Hozzávalók:
- 30 dkg irdalt pontyfilé
- 1 kg halcsont
- 1 póréhagyma
- 4 fej gomba
- 2 db burgonya
- 1 db sárgarépa
- 3 db babérlevél
- fekete bors
- só
A póréhagyma zöldjét levágjuk és felkockázunk belőle egy maréknyit, amit félreteszünk. Először az alaplevet készítjük el. A póréhagymát, a gombát és a babérlevelet a halcsonttal együtt egy lábasba tesszük és felöntjük körülbelül 2 liter hideg vízzel, majd sóval és szemesborssal ízesítjük. Fél órán át főzzük. Az így elkészült alaplevet leszűrjük és csak a levet tartjuk meg.
A burgonyát és a répát megtisztítjuk, majd egyforma darabokra vágjuk és hozzáadjuk a leszűrt alapléhez, puhára főzzük. Amikor a zöldségek megfőttek, hozzáadjuk a félretett póréhagyma zöldjét és az irdalt filéket is. Körülbelül 5-7 perc alatt készre főzzük.