Szegedi Halászlé

Hozzávalók:

  • 4 db pontypatkó
  • 1 kg halcsont
  • 1 db tv paprika
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • fűszerpaprika
  • fekete bors

Először alaplevet készítünk, amihez a megtisztított vöröshagymát és tv paprikát apróra vágjuk, a halcsontot feldaraboljuk, és egy nagy lábosban 2 liter vízben feltesszük főni. Sóval és pár szem borssal ízesítjük, majd körülbelül 1-1,5 órán át főzzük, amíg a hal húsa elkezd szépen leválni a csontról. Ha elkészült az alaplevünk, leszűrjük. A levet félretesszük, a sűrűjét pedig egy szűrőn áttörjük.
Az átpasszírozott halhúst az alaplével hígítjuk, amíg tartalmas, sűrű levesállagot kapunk. Ha szükséges, még sózhatjuk, borsozhatjuk. Az így kapott levest a fűszerpaprikával ízesítjük, így nyerve el a halászlé klasszikus színét. Ebbe, a már majdnem kész levesalapba helyezzük a pontypatkókat, majd készre főzzük. Friss kenyérrel kínáljuk!