Bajai halászlé
Hozzávalók:
- 50 dkg harcsa
- 20 dkg vöröshagyma
- 5 dkg durva só
- 5 dkg őrölt paprika
- 3 l víz
- 1 db kis paradicsom és 1 db kis zöldpaprika
- 1 gerezd fokhagyma, cseresznyepaprika, gyufatészta
A besózott, három órát pihentetett halat a fűszerpaprika kivételével többi hozzávalóval együtt egy edénybe tesszük. Főzni kezdjük, addig forraljuk, amíg a habja lemegy, és rászórjuk az őrölt paprikát. 15 percig főzzük, majd beletesszük a belsőségeket. Ezután intenzíven, zubogva forraljuk 25-30 percen át, nem baj, ha habzik. Ha a halat nem szeletekre vágjuk, készíthetünk irdalt pontyfilé szeleteket is. A pontyfilét 2 ujjnyi szeletekre vágjuk. A halat beirdaljuk, vagyis 3 mm-enként párhuzamosan futó vágásokkal a szálkákat érezhetően átmetszve bevágjuk, vigyázva arra, hogy a bőrt ne vágjuk át! Ezeket a szeleteket is hagyjuk sóban állni 3 órán át, majd a kész hallébe főzzük bele. Gyufatésztával tálaljuk!